VLAARDINGEN - Een hedendaagse man krijgt er vrijdag een familielid bij. Dan maakt de gemeente Vlaardingen bekend dat hij afstamt van een 45-jarige oer-Vlaardinger, die duizend jaar geleden leefde. Het DNA van beide mannen komt overeen, zo is uit onderzoek gebleken.

Begin 2006 riep de gemeente mannen op zich te melden voor de zoektocht naar hun voorouders. Uit het hele land kwamen 181 reacties. Uiteindelijk selecteerde Vlaardingen 88 kandidaten voor het unieke onderzoek. Van deze mannen namen de stadsarchivaris en de stadsarcheoloog wangslijmmonsters af.

Het verhaal van de oer-Vlaardingers begon enkele jaren geleden, toen archeologen begin 2002 in het Vlaardingse stadshart de resten borgen van 24 Vlaardingers die daar tussen 1000 en 1050 waren begraven. Het DNA bleek al die jaren intact te zijn gebleven.

Skeletten

Uit onderzoek kwam naar voren dat zestien skeletten van mannen waren. Zij vormden later de groep waarmee de hedendaagse mannen zijn vergeleken.

Op steenworp afstand van het 'Gat in de Markt' waar de graven zijn gevonden, staat de Grote Kerk. Daar onthult burgemeester Tjerk Bruinsma vrijdagavond wie precies verwant is aan een 11e-eeuwse Vlaardinger.

Trots

De gemeente is trots. "Hoewel de kans klein was, is toch een verwantschap aangetoond", aldus een woordvoerster maandag. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) vonden een match tussen de twee Y-chromosoom DNA-profielen die duizend jaar in tijd van elkaar verschillen.