AMSTERDAM - In de toekomst zal het produceren van diamanten goedkoper worden. Het klassieke broodbeleg pindakaas zal daaraan kunnen bijdragen. Wetenschappers hebben namelijk een techniek ontwikkeld waarmee ze van pindakaas of andere koolstofhoudende materialen een diamant kunnen maken.

Diamanten worden oorspronkelijk gemaakt van het steenkool dat miljoenen jaren in elkaar is gedrukt in de grond. Een onderzoeksteam van de Universiteit van Edinburgh werkt nu aan nieuwe technieken waarmee de druk van het binnenste van de aarde kan worden benaderd.

Goedkoper

"Als we genoeg druk weten op te wekken, kunnen we van allerlei materialen diamanten maken", verklaart professor Malcolm Mc Mahon tegenover de BBC. "Het maken van diamanten is nu nog erg kostbaar, daarom zoeken we goedkopere, kunstmatige alternatieven".

Pindakaas bevat veel koolstof, en is daarom één van de producten die de wetenschappers kunnen gebruiken voor het maken van diamanten. Maar ook andere producten waar koolstof in zit komen de onderzoekers van pas.