UTRECHT - De vale gieren die afgelopen dagen in Nederland op zoek waren naar voedsel, lijken bijna allemaal de terugreis naar de Spaanse Pyreneeën te hebben ingezet.

"Boven Nederland zweven nog enkele vogels, maar de grote groepen zijn allemaal vertrokken", aldus een woordvoerder van Vogelbescherming Nederland.

Bij de organisatie kwamen woensdag meldingen binnen dat de roofvogels waren waargenomen boven Zoetermeer en Apeldoorn. "Er zit er ook nog eentje in een boom bij Oss. Het dier ziet er verzwakt uit. De dierenambulance staat erbij om hem op te vangen als hij eruit valt", aldus de zegsman.

Maastricht

Een groep van ongeveer dertig gieren vloog dinsdag over de grens bij Maastricht. Een dag eerder verlieten al ongeveer zestig gieren Nederland via Zeeuws-Vlaanderen.

De vale gieren werden de afgelopen dagen op verscheidene plekken in Nederland gezien. De klifbroeders zijn op zoek naar voedsel. In hun oorspronkelijke leefgebied in Spanje is dat steeds moeilijker te vinden. "Hier heeft niemand ze op een prooi gezien."

Vale gieren