OOSTBURG - De vale gieren die maandag boven Zeeuws-Vlaanderen cirkelden, zijn teruggevlogen richting België. Volgens Pim Wolf van de vogelwerkgroep Walcheren trok de groep rond 15.00 uur de grens over.

"In het noorden zien ze donkere buien hangen. In het zuiden is het lichter. Dat betekent warmte van de zon en dus warmere lucht. Ze zijn daar beter in staat te zweven", aldus Wolf maandag. Hij denkt tevens dat de roofvogels terugkeren naar de plek waar ze hebben overnacht. "Ik sluit niet uit dat ze nog een keer naar Nederland komen op zoek naar voedsel."

Ongeveer tweehonderd mensen verzamelden zich bij Oostburg om naar de vale gieren te kijken. Ze zweefden in een groep van ongeveer zestig exemplaren in de thermiek boven Zeeuws-Vlaanderen. Een deel zette de daling in en landde in de buurt van Oostburg om vervolgens snel weer het luchtruim te kiezen. Volgens Wolf waren de vogels op zoek naar een thermiekbel, om verder te vliegen op zoek naar voedsel.

De dieren, ongeveer 7,5 kilo zwaar, zijn afkomstig uit de Spaanse Pyreneeën, waar ze grote moeite hebben eten te vinden. De gieren komen vooral voor in de Spaanse provincie Aragon, waar van oudsher in herdersdorpen kadavers van dode schapen werden achtergelaten.

Europese wetten

Maar door nieuwe Europese wetten die het verspreiden van besmettelijke dierziekten moeten voorkomen, mogen de kadavers niet meer in de natuur achter worden gelaten. De gieren leggen gemakkelijk honderden kilometers per dag af op zoek naar voedsel.

Meer plaatsen

Op verschillende plaatsen in het zuiden van Nederland zijn de afgelopen dagen vale gieren gezien. Waarnemers melden hun ontdekking op diverse internetfora. Verschillende plaatsen in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg worden genoemd.

Zondag zijn vier vale gieren gesignaleerd in Maasbracht (Limburg). Maandag vlogen grote groepen over Oost-Souburg, Schoondijke en Ijzendijke (Zeeland) en Gilze en Rijen (Noord-Brabant), zo valt bijvoorbeeld te lezen op Waarneming.nl, een zelfstandige werkgroep van de stichting Natuurinformatie.

Europese Commissie

De Europese Commissie biedt wel degelijk mogelijkheden om vale gieren te voeren in hun eigen habitat. Een woordvoerder van de commissie uitte maandag zijn boosheid over de aantijgingen dat EU-regelgeving te streng zou zijn en de dieren daarom zouden verhongeren. "Lidstaten moeten alleen wel de EU-regels in eigen land doorvoeren", aldus de woordvoerder.

Zo'n honderd vale gieren zijn neergestreken in het zuiden van Nederland en in België. EU-wetgeving maakt het mogelijk voor vooral zuidelijke landen om kadavers in het veld te laten liggen voor de gieren. Er moet dan wel regelmatige controle op BSE plaatsvinden bij de levende dieren in dat gebied.