HOUTEN - Drie glazen alcohol per dag voor mannen en twee voor vrouwen. Dat is de aanbeveling die onderzoekers doen in het zaterdag verschenen juninummer van Voeding Nu.

Daarmee stellen de TNO-medewerkers Henk Hendriks en Renger Witkamp en voedingskundige Ruud Hermus dat ze de richtlijn van de Gezondheidsraad aan de lage kant vinden. Die adviseert zowel mannen als vrouwen een glaasje minder.

Aanvaardbaar

De drie gaan uit van een maximale gezondheidswinst in plaats van de laagste kans om te overlijden, zoals de raad in het uit december 2006 daterende advies doet. Een glaasje meer is "gezondheidstechnisch haalbaar en aanvaardbaar", menen de auteurs.

Matige alcoholconsumptie beschermt vooral mensen van middelbare leeftijd tegen hart- en vaatziekten, heeft onderzoek aangetoond.

Voorbehoud

Het Voedingscentrum, de Hartstichting en KWF Kankerbestrijding hanteren eveneens de ruimere norm dan de Gezondheidsraad. Maar het Voedingscentrum doet dat onder voorbehoud, omdat het advies op de website nog is gebaseerd op de verouderde richtlijnen van de Gezondheidsraad.

De auteurs van het artikel in Voeding Nu zijn het met de Gezondheidsraad eens dat het niet aanbevelenswaardig is om mensen die nooit drinken alcohol te schenken.