MAASTRICHT - Maastrichtse onderzoekers vissen uit of het eten van verrijkte eieren de oogziekte maculadegeneratie kan stoppen of mogelijk voorkomen. "Er zijn veel aannemelijke argumenten voor de redenering dat het werkt", zegt oogheelkundige Tos Berenschot.

Degeneratie van de macula (gele vlek in het centrum van het netvlies) kan worden tegengegaan door bepaalde pigmenten in het oog, veronderstellen de onderzoekers. "Voeding die rijk is aan kleurstoffen, zoals maïs of spinazie, vult die pigmenten aan", zeggen ze.

Het lukt echter niet via voeding voldoende kleurstoffen op te nemen om de oogziekte te stoppen. Daarom werken ze samen met Limburgse pluimveehouders om eieren te produceren met extra pigment.

Kippenvoer

Pluimveehouders kunnen het kippenvoer verrijken met natuurlijke kleurstoffen en zo het 'pigmentpeil' in de dooier opvoeren. Het is bekend dat benodigde kleurstoffen beter worden opgenomen in het bloed als ze zich bevinden in de vetachtige omgeving van bijvoorbeeld eidooiers.

Twee bedrijven uit de buurt van Venray brengen eind dit jaar de bijzondere eieren op de markt. Onder leiding van Fred Hendrikse, hoofd van de afdeling oogheelkunde van het Academisch Ziekenhuis Maastricht, zullen ze aan vrijwilligers worden verstrekt. Daarbij houden onderzoekers ook andere factoren zoals het cholesterolniveau en het gehalte aan omega 3-vetzuren in de gaten.

"We weten nog niet of de eieren hun speciale eigenschappen behouden als ze een week in de koelkast liggen", zegt Berenschot. "Het is de bedoeling dat de vrijwilligers iedere dag een gekookt ei eten." De onderzoeker denkt na drie maanden al iets te kunnen zeggen over de werkzaamheid van de verrijkte eieren.

Duur geneesmiddel

Maculadegeneratie is de voornaamste reden van slechtziendheid onder mensen van boven de vijftig. Bij de ziekte neemt het gezichtsvermogen af door het verouderingsproces van de macula. Aan de randen houdt de patiënt nog wel zicht. Momenteel is er slechts een duur geneesmiddel tegen de oogziekte op de markt.