DEN HAAG - De invoering van een nieuwe strenge richtlijn voor het gebruik van MRI-scans in ziekenhuizen is niet nodig. Door de strengere regels zouden er minder patiënten geholpen kunnen worden.

Het doel, de bescherming van medisch personeel tegen straling, kan ook op andere manier worden bereikt. De Gezondheidsraad schrijft dat in een advies dat dinsdag is gepresenteerd.

MRI-scans worden gebruikt om ziektes van patiënten in beeld te brengen. Bij het maken van de scans komen elektromagnetische velden vrij die slecht kunnen zijn voor het personeel. In Europees verband zijn daarom nieuwe strengere richtlijnen opgesteld die volgend jaar zouden ingaan. Volgens de Gezondheidsraad geeft nieuw wetenschappelijk onderzoek aan dat de richtlijnen onnodig streng zijn.

Misselijk

Daarbij kan het personeel volgens het adviesorgaan ook op andere manier worden beschermd. Nu kunnen mensen misselijk of duizelig worden als ze in de buurt van het apparaat drukke bewegingen maken. Als ze betere voorlichting krijgen, kunnen ze meer op afstand blijven, zodat de klachten zich niet voor hoeven te doen, aldus de Gezondheidsraad.