AMSTERDAM - Huisdieren kunnen veel betekenen voor mensen met psychische problemen. In ons land bestaat echter veel scepsis over het houden van bijvoorbeeld honden en katten in zorginstellingen.

Nederland loopt dan ook achter vergeleken met andere landen in de wereld. Daar wordt al veel langer gebruik gemaakt van therapieën met dieren, zei onderzoeker Mark Janssen dinsdag tijdens het congres 'Gek met dieren' in de Amsterdamse dierentuin Artis.

Janssen, van bureau AdSearch, deed een jaar lang onderzoek naar het effect van dieren in de psychiatrie. Een van de onderdelen daarvan was een schrijfwedstrijd met als centrale vraag: 'Helpen huisdieren in de psychiatrie?'. Daarop kreeg de onderzoeker 116 inzendingen van met name GGZ-patiënten maar ook van hulpverleners en enkele familieleden.

Zelfdoding

Uit de reacties bleek volgens de onderzoeker dat huisdieren wel degelijk helpen. Zo voorkomen ze zelfdoding, verminderen ze het gebruik van zorg, geven ze plezier en werken ze antidepressief.

Ook kalmeren dieren psychiatrische patiënten en verminderen ze spanningen en angst. Bovendien neemt door het houden van beesten eenzaamheid af, biedt het structuur, verhoogt het de eigenwaarde en faciliteert het sociale contacten.

Hartklachten

Volgens Janssen bieden huisdieren een vriendschap en zelfs liefde aan de patiënt. "Een dier lacht je niet uit, die roddelt niet achter je rug om." In het buitenland vinden volgens hem al veel vaker therapieën en activiteiten plaats waarbij gebruik wordt gemaakt van beesten. "Onderzoek wijst uit dat het leidt tot minder hartklachten en gezondheidsklachten en minder stress."

Een goed voorbeeld noemt de onderzoeker de psychiatrische hulphond, die in Nederland nauwelijks bekend is. Het dier wordt getraind om hun baasjes te waarschuwen bij psychiatrische symptomen. Ook kunnen dit soort honden mensen met een hersenaandoening, zoals de ziekte van Parkinson of dementie, begeleiden. De stichting Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF) gaat binnenkort wel honden opleiden die mensen met autisme bijstaan.

Prioriteit

Janssen roept in zijn onderzoek bestuurders en behandelaars onder meer op het houden van huisdieren serieuzer te nemen en meer prioriteit te geven. Ook moet er meer en beter doordacht beleid worden gemaakt ten aanzien van dieren in de zorg en zijn richtlijnen nodig over dit onderwerp.