WASHINGTON - Vrouwen die veel groente en fruit eten en ook matige lichaamsbeweging nemen, hebben een veel kleinere kans om te overlijden bij terugkomende borstkanker. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Californië-San Diego.

De studie werd uitgevoerd onder 1490 Amerikaanse vrouwen van gemiddeld 50 jaar, die tussen 1991 en 2000 de diagnose borstkanker kregen en overleefden.

In de vijf tot 11 jaar waarin de onderzoekers de vrouwen volgden, bleek dat de ex-patiëntes die zowel minimaal vijf stuks fruit of porties groente per dag aten en tegelijkertijd zeker dertig minuten per dag wandelden, 50 procent minder kans hadden te overlijden in het geval dat de kanker terugkwam. Alleen gezond eten of enkel voldoende bewegen leverde niet dezelfde daling.

Terugkeer

Uit de studie blijkt dat ook vrouwen met ernstig overgewicht die matig bewogen en gezond aten minder kans hadden op terugkeer van de ziekte met de dood als gevolg.

Algemeen werd eerder aangenomen dat vrouwen met overgewicht sterk moesten afvallen om te profiteren van de voordelen van goede voeding en beweging.