AMSTERDAM - Vrouwen doen het op de universiteit veel beter dan mannen. Ze studeren harder en behalen veel sneller een diploma. Dat blijkt uit onderzoek van de vereniging van universiteiten VSNU, schrijft het AD vrijdag.

Bekijk video

In het onderzoek is gekeken naar de periode nadat het bachelor-mastersysteem werd ingevoed, vijf jaar geleden. Studenten doorlopen nu eerst een bachelorfase en kunnen vervolgens kiezen voor een masteropleiding.

Diploma

Na vier jaar hebben gemiddeld bijna zes op de tien vrouwen een bachelordiploma behaald (57 procent); voor mannelijke studenten is dat een op drie (33 procent). Voorts is gebleken dat vrouwen minder vaak de universiteit verlaten zonder diploma.

Vooral in het eerste jaar zouden de verschillen tussen mannen en vrouwen groot zijn. De onderzoeksresultaten gelden ook voor traditionele mannenstudies als economie en techniek.

Ingelopen

VSNU-voorzitter Sijbolt Noorda ziet nog geen reden om in te grijpen. "Ik ben vooralsnog vooral blij dat vrouwen de achterstand die ze decennia lang hebben gehad, nu hebben ingelopen." Vorig jaar studeerden voor het eerst meer vrouwen dan mannen af aan universiteiten. Noorda verwacht dat in de toekomst meer wetenschappelijke topfuncties zullen bekleden.