AMSTERDAM - In het plan om van de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea een beschermd natuurgebied te maken, heeft Noord-Korea een belangrijke toezegging gedaan, meldde de natuurbeschermingsorganisatie DMZ Forum donderdag.

Het zwaarbewaakte gebied tussen het communistische en het kapitalistische Korea heeft zich sinds 1953 vanwege de zeer beperkte aanwezigheid van mensen kunnen ontwikkelen tot een bijzondere en ongerepte biotoop met een lengte van 240 kilometer.

Een verscheidenheid aan landschappen als berggebieden, laagvlaktes en wetlands vormt het leefgebied van honderden vogelsoorten, waaronder twee soorten kraanvogels en vijftig soorten zoogdieren, waaronder de Aziatische zwarte beer, de amoerpanter en volgens sommigen ook de Siberische tijger.

Kraanvogels

DMZ Forum liet donderdag weten dat Pyongyang nu zijn fiat heeft gegeven aan een project waarbij een rijstveld van zeven hectare, even ten noorden van de zone, gebruikt zal worden om met voer kraanvogels te lokken. Het gaat om de Chinese kraanvogel en de witnekkraanvogel.

Op een persconferentie in Tokyo benadrukte interim-voorzitter van de DMZ Forum Hall Healey het belang van de Noord-Koreaanse toezegging. "Als we een project in Noord-Korea aan de grond krijgen, kunnen we vertrouwen winnen, contacten opdoen en resultaten boeken." Om het project te kunnen financieren heeft de organisatie bijna 300.000 euro nodig.