LONDEN - Britse wetenschappers hebben naar eigen zeggen belangrijke vooruitgang geboekt in het onderzoek naar de genetische achtergrond van een aantal belangrijke ziektes. De resultaten worden donderdag gepubliceerd in het medische vaktijdschrift Nature.

Circa tweehonderd onderzoekers hebben de afgelopen twee jaar DNA-materiaal van zeker 17.000 Britten onderzocht. Het team ontleedde meer dan 10 miljard deeltjes DNA, de dragers van erfelijke informatie in levende wezens.

Het resultaat was dat zeker tien nieuwe genen zijn ontdekt die verband houden met zeven belangrijke ziektes. Het gaat onder meer om de diabetes, hoge bloeddruk, bipolaire stoornissen en gewrichtsontstekingen.

Onderzoekers spreken van een nieuw hoofdstuk in de medische wetenschap. Veel van de geïdentificeerde genen zaten in delen van genoom (geheel van genen) waarvan voorheen niet werd gedacht dat er een verband was met de betreffende ziekte. Voor elke 'ziektegroep' werden tweeduizend mensen gescand, plus een controlegroep van drieduizend gezonde mensen.

Meer onderzoek

Dat bepaalde genetische variaties veel voorkomen in combinatie met bepaalde ziektes wil overigens nog niet zeggen dat ze deze kwalen ook direct veroorzaken. Daarvoor is meer onderzoek nodig, aldus de wetenschappers.