EINDHOVEN - Kankerpatiënten die een chemokuur moeten ondergaan, hebben minder last van haaruitval als ze na de behandeling een uur lang een speciale koelhelm opzetten.

De helm koelt de hoofdhuid, vernauwt de bloedvaten en vertraagt de chemische processen die ervoor zorgen dat het haar uitvalt.

Ir. Francis-Paul Janssen promoveert dinsdag 12 juni aan de Technische Universiteit in Eindhoven op de behandeling. Dat die werkt, was al duidelijk.

Ongeveer dertig ziekenhuizen in Nederland gebruiken de methode. Maar Janssen heeft uitgezocht hoe het komt dat de koeling tot minder haaruitval leidt.

Omstandigheden

Ook heeft hij onderzocht onder welke omstandigheden de behandeling optimaal werkt. Tot nu toe moesten patiënten vaak vier uur met de helm opzitten. Dat blijkt volgens Janssen dus niet nodig.

Het heeft volgens hem ook geen zin om de temperatuur bij de behandeling lager te laten zijn dan 18 graden. Als mensen bij de chemobehandeling een hoge concentratie kankermedicijnen te verwerken krijgen, heeft de koeling ook geen effect meer.

Medicijnen

Bij chemokuur krijgen patiënten giftige medicijnen (cytostatica) toegediend die snelgroeiende kankercellen moeten doden. Bijeffect is dat andere snelgroeiende cellen zoals haren ook worden geraakt.