VLAARDINGEN - Vlaardingen heeft er zeventien jaar op moeten wachten, maar maandag onthult de gemeente het gezicht dat hoort bij de 3300 jaar oude botten die in 1990 bij een recreatieplas in Vlaardingen werden gevonden.

Spelende kinderen ontdekten die zomer bij de net aangelegde Krabbeplas de resten van een skelet van een ongeveer 43 jaar oude man.

Onderzoekers denken dat de man in de oude getijdenkreken bij het vissen kan zijn verdronken. Mogelijk is het lichaam bij vloed vanuit de Maasmond de kreek ingedreven. Wethouder Ben van der Velde maakt maandag een bijzondere laatste ontdekking over de 'Krabbeplasman' bekend.

Stadsarcheoloog Tim de Ridder van Vlaardingen vertelt dinsdag dat in die periode (1300 voor christus) in het gebied seizoensmatige bedrijvigheid als jagen, vissen en het laten grazen van schapen plaatsvond. Archeologen hebben dit kunnen vaststellen aan de hand van resten van menselijke activiteiten die bij een groot onderzoek in 2005 zijn gevonden.

Krabbeplasman

De schedel, ribben, armen en een deel van de benen van de 'Krabbeplasman' vormen geen uniek skelet, maar wel een van de weinige die in West-Nederland is gevonden. Bovendien zijn de botten bijzonder omdat mensen in die tijd doorgaans werden gecremeerd, aldus De Ridder.

Niet alleen het gezicht van de 43-jarige man wordt gereconstrueerd. Vlaardingen, die veel doet op archeologisch gebied, laat de hoofden van enkele 'oer-Vlaardingers' ook namaken. Deze hoofden van mensen die duizend jaar geleden zijn overleden, worden in de loop van volgend jaar tentoongesteld. Al deze gezichtsreconstructies worden gedaan door fysisch antropoloog Maja d'Hollosy.