DEN HAAG/BRUSSEL - Omdat er te weinig jonge haring, schol, kabeljauw, tong en wijting is, adviseren visserijbiologen maandag om voor 2008 weer minder van deze vissen te vangen en zelfs geheel te stoppen met het vangen van kabeljauw.

Bekijk video

Het advies van de internationale Raad voor het Onderzoek van de Zee borduurt voort op een tendens die al enige jaren aan de gang is, aldus het ministerie van Landbouw.

Het advies verschijnt wel wat vroeger dan voorgaande jaren, aangezien de Europese Commissie zich er dit jaar niet pas in het najaar over wil buigen. De uiteindelijke vangsthoeveelheden stellen de Europese ministers overigens pas in december vast.

Paling

De 27 EU-landen zijn het eens over een reddingsplan voor paling. Frankrijk en Spanje hebben hun eerdere verzet opgegeven, zo bleek maandag in een overleg van EU-ambassadeurs in Brussel. De ministers van Visserij kunnen het akkoord volgende week definitief aannemen.

Afgesproken is om de komende jaren steeds meer gevangen glasaal (jonge paling) terug te zetten in zee. In 2013 moet 60 procent van de glasaal weer teruggaan om de kans te krijgen tot volwassen paling te groeien.

De Europese Commissie wilde eigenlijk in 2013 al op een percentage van 75 procent zitten, maar dat bleek niet haalbaar.

China

Frankrijk en Spanje verdienen veel geld met de verkoop van glasaal naar vooral China. De jonge paling wordt daar als een delicatesse gezien.