WAGENINGEN - Mannen die dagelijks drie koppen koffie drinken, blijven mentaal in een betere conditie dan leeftijdgenoten die helemaal geen koffie drinken.

Mannen die meer dan drie kopjes per dag consumeren, hebben ook minder last van aftakelend geheugen, maar meer dan degenen die zich aan de drie dagelijkse drie koppen houden.

Dat blijkt uit een onderzoek van neuropsycholoog en epidemioloog Boukje van Gelder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Zij promoveert volgende week aan de Wageningen Universiteit op een onderzoek naar strategieën om dementie tegen te houden.

Van Gelder analyseerde de gegevens van meer dan duizend mannen die geboren zijn tussen 1900 en 1920. De mannen vulden enkele keren vragenlijsten in, waaruit de onderzoekster hun mentale conditie kon afleiden. Ook kreeg Van Gelder zo inzicht in voeding en leefstijl.

Visolie

Uit het onderzoek kwamen ook al bekende gegevens opnieuw naar voren, zoals het feit dat visolie een gunstige invloed heeft op de toestand van het geheugen. Mannen die elke week een portie magere en een portie vette vis aten, waren in een betere conditie. Ook het hebben van een relatie en voldoende lichaamsbeweging houden het verstand scherper, aldus Van Gelder.

Nader onderzoek

De promovenda wil dat er nader onderzoek wordt gedaan naar de combinatie van diverse leefstijlfactoren op mentale achteruitgang. "Je zou bijna zeggen dat sportieve mannen, die vis eten en matig koffie drinken langer gezond blijven. Maar dat moet nog wetenschappelijk worden vastgesteld", aldus Van Gelder.