PARAMARIBO - Wetenschappers hebben in het oosten van Suriname 24 nieuwe diersoorten ontdekt. Dat maakt de Surinaamse natuurbeschermingsorganisatie CIS maandag bekend. Het gaat onder meer om een tot dusver onbekende kikkersoort en ook nieuwe soorten vissen en insecten.

Het onderzoek door vooral Surinaamse wetenschappers werd gedaan in het Lely- en Nassaugebergte. De bevindingen worden maandag gepresenteerd in Paramaribo. Het Herbarium Utrecht werkte ook aan het onderzoek mee.

Boomkap

Het onderzochte landsdeel is ongerept en behoort tot het Guyana-schild, een uniek areaal aangesloten tropisch regenwoud in dit deel van Zuid-Amerika. Het gebied, dat verscheidene landen omvat, staat onder druk door onder meer illegale boomkap en illegale mijnactiviteiten.

Het Surinaamse onderzochte deel heeft slechts deels een beschermde status en de bedrijven BHP Billiton en Suralco (Alcoa) hebben er geldende concessies voor het winnen van bauxiet. Volgens CIS zijn de bevindingen van het onderzoek reden om meer bescherming te geven aan dit deel van Suriname.

Natuurwaarde

De ondernemingen hebben overigens wel meebetaald aan het onderzoek en ook toegezegd dat ze voluit rekening zullen houden met de natuurwaarde van het gebied als het tot exploratie mocht komen.

Het betrokken gebied is momenteel vooral in trek als een lucratieve bestemming voor het ecotoerisme.