PEKING - De enige panda ter wereld die is gefokt en opgegroeid in gevangenschap en kort geleden in het wild is losgelaten, is overleden.

De 5-jarige Xiang Xiang werd al in februari gevonden in de provincie Sichuan, zo maakte het Chinese Panda Beschermings- en Research Centrum donderdag bekend.

De mannetjespanda had gebroken ribben en inwendige schade, mogelijk het gevolg van een val. Hij zou vlak voor zijn dood hebben gevochten met andere panda's.

Teleurstelling

Volgens het centrum is de dood van Xiang Xiang een grote teleurstelling, maar betekent het niet dat het project waarbij gefokte panda's weer terug in de natuur worden gezet nu is mislukt.

De problemen die Xiang Xiang ondervond zijn terug te voeren op zijn positie binnen de pandagemeenschap waar hij werd losgelaten, zo berichtte het Chinese persbureau Xinhua donderdag.

Overleven

Toen ze hem in april vorig jaar uitzetten, dachten wetenschappers dat een sterk mannetje een betere kans had te overleven. Maar nu blijkt dat andere mannetjes Xiang Xiang zagen als een bedreiging en hem aanvielen.

De gefokte panda had echter geen ervaring met vechten. "Volgende keer zetten wij een vrouwtje uit", aldus het Pandacentrum.