LEIDEN - De nier voert al jaren de boventoon op de wachtlijst van patiënten die in aanmerking komen voor orgaandonatie.

In mei 2007 stonden er 1074 mensen op de wachtlijst voor een nier, op een totaal van 1421. In mei 2006 waren dat er 1061. Dat bleek woensdag uit cijfers van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS).

De lever staat momenteel met 153 patiënten nummer twee op de wachtlijst voor orgaantransplantatie.

Het aantal transplantaties van 'postmortale organen' bedroeg vorige jaar 567, hiervan ging het in 384 gevallen om een transplantatie van de nier. Bij postmortale organen gaat het om organen van mensen die overleden zijn.

Donaties

Volgens een woordvoerster van de NTS schommelt het aantal donaties in deze categorie altijd rond de vierhonderd per jaar. In 2006 kregen 274 patiënten een nier van een levende donor, een gelijk aantal als het jaar daar voor. Het aantal verwante en niet-verwante donoren is redelijk gelijk.

Brussel

De Europese Commissie heeft inmiddels een plan gepresenteerd om orgaandonatie in de Europese Unie (EU) te bevorderen. De commissie wil onder meer een Europese donorkaart invoeren. Tien personen sterven elke dag in Europa in afwachting van een orgaan, volgens de commissie. Kyprianou wil dat de 27 landen van de EU maatregelen nemen om het aantal orgaandonaties te verhogen. Donorshow De presentatie van de plannen komt op een moment dat orgaandonatie volop in de belangstelling staat. Dit komt door het nieuwe programma De Grote Donorshow, dat de Nederlandse omroep BNN vrijdag uitzendt.

Hierin kiest een ongeneeslijk zieke vrouw uit drie kandidaten met nierproblemen aan wie zij haar orgaan afstaat. In veel internationale media is geschokt gereageerd op de show.