AMSTERDAM - Het afklemmen van bloedvaten tijdens leveroperaties versnelt de groei van tumoruitzaaiingen. Dat blijkt woensdag uit onderzoek aan de Universiteit van Utrecht.

Bij patiënten met darmkankeruitzaaiingen in de lever wordt vaak het aangetaste deel van de lever weggehaald. Chirurgen klemmen bloedvaten naar de lever af als er tijdens de operatie bloedingen ontstaan. Het was bekend dat door het tijdelijke zuurstoftekort het afsluiten en weer doorlaten van de bloedstroom schadelijk is voor het leverweefsel.

Van der Bilt toont nu aan dat het afklemmen en doorbloeden leidt tot een versnelde groei van kankeruitzaaiingen. De promovendus Jarmila van der Bilt onderzocht 128 darmkankerpatiënten die geopereerd zijn aan leveruitzaaiingen.

Patiënten waarbij de bloedtoevoer naar de lever langer dan twintig minuten of meer dan twee keer tien tot vijftien minuten werd afgeklemd, kregen eerder nieuwe levertumoren dan patiënten die niet of slechts korte tijd werden afgeklemd.

Enquête

Van der Bilt adviseert chirurgen dan ook bloedvaten zo min mogelijk af te klemmen tijdens leveroperaties. Uit een enquête die zij onder 311 leverchirurgen in 39 landen hield, blijkt dat een op de vijf chirurgen tijdens operaties bloedvaten naar de lever afklemt.

Elk jaar wordt bij tienduizend mensen in Nederland darmkanker vastgesteld. Patiënten met uitzaaiingen in de lever overlijden bijna allemaal binnen vijf jaar. Bij een op de vier patiënten met beperkte uitzaaiingen kan de tumor verwijderd worden. Dertig tot veertig procent van deze groep is vijf jaar na de operatie nog in leven.