AMSTERDAM - Nederland heeft tijdens de conferentie van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) gepleit voor de introductie van sancties.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit noemt het van fundamenteel belang dat er 'een solide systeem van bemiddeling en sancties' komt als afspraken niet worden nageleefd.

Sancties als verlies van vangstquota, verlies van speciale vergunningen voor wetenschappelijke walvisvangst, en publieke veroordeling tijdens de jaarvergadering zouden deel uit moeten maken van zo'n systeem.

Dat heeft Seppe Raaphorst dinsdag gezegd tijdens de jaarvergadering van het IWC in Alaska. Raaphorst is directeur Natuur van het ministerie en leider van de Nederlandse delegatie op de jaarvergadering.

Naleving

De toekomst van de IWC kan veilig gesteld worden als de leden praktische afspraken maken over zaken waar alle landen het over eens zijn, zoals een duurzaam bestand van alle walvissoorten, zo zei Raaphorst. "Hierbij is naleving van afspraken van essentieel belang voor een duurzaam beheer van walvissen en voor het onder controle krijgen van alle walvisjacht, inclusief wetenschappelijke vangsten."

Raaphorst pleitte ook voor het instellen van een speciale werkgroep. Die zou een pakket maatregelen in het leven moeten roepen voor 'een effectieve rol' en toekomst van de IWC.

Maandag bleek uit onderzoek van TNS Nipo nog dat negentig procent van de Nederlanders tegen de walvisjacht is. Bijna 85 procent wil dat de regering in actie komt tegen landen die jagen op walvissen.

Kadavers

Actievoerders van Greenpeace legden dinsdagmiddag op het Plein in Den Haag, naast het Binnenhof, zes kadavers van dolfijnen en walvissen neer. Greenpeace riep met zijn actie op tot bescherming van de zeezoogdieren.