OSLO - Bouwvakkers hebben maandag op het Noorse Spitsbergen met dynamiet het eerste gat geslagen voor een tunnel die moet leiden naar een grote ondergrondse zadenbank. De tunnel van 120 meter zal door het permafrost gaan en toegang bieden tot twee grote ondergrondse opslagruimtes.

De zadenbank is een soort Ark van Noach waarmee wetenschappers de gewassen van de wereld willen gaan redden.

Het is de bedoeling dat in een diepvrieskluis - met maximaal drie miljoen monsters - uiteindelijk de zaden van alle belangrijke gewassen worden bewaard. Na catastrofes of andere problemen kan de mensheid dan teruggrijpen op de zadenbank. Noorwegen, Zweden, Finland.

Denemarken en IJsland werken bij het project samen met een internationale stichting die zich inzet voor de soortenrijkdom van gewassen, de Global Crop Diversity Trust.

Strategie

De zadenbank op duizend kilometer van de Noordpool maakt deel uit van een wereldwijde strategie om de voedselvoorzienig veilig te stellen, van de tropen tot de hoogste regionen. Volgens de Trust vormen niet alleen nucleaire rampen of natuurcatastrofes een bedreiging voor de soortenrijkdom.

Ook plantenziektes, klimaatveranderingen en mismanagement kunnen leiden tot het verdwijnen van gewassen.