Maandag 23 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Studenten ontwikkelen alcohol in poedervorm

BOXTEL - Vijf studenten van een opleiding voor voedingsmiddelentechnologie uit Boxtel hebben een poeder ontwikkeld dat met toevoeging van water een alcoholisch drankje is. Het poeder met de naam Booz 2 go bevat als drankje 3 procent alcohol.
Door ANP

De studenten hebben marktonderzoek gedaan onder jongeren en dit product bleek eruit te springen omdat het nieuw en makkelijk mee te nemen is. Student Martijn Rijken: "Zakjes poeder zijn makkelijk mee te nemen als je op reis bent bijvoorbeeld en water heb je overal."

Vrijdag legden de vijf studenten een mondeling examen af. "De opdracht was om een technologisch hoogstandje uit te vinden dat op grote schaal te produceren is", zei teamleider Rob van Veldhoven van de mbo-opleiding in Boxtel.

Booz

Ook is er een ijsvariant ontwikkeld met de naam Booz&ice.; De studenten zijn van plan de producten daadwerkelijk in productie te gaan nemen. Een bedrijf dat de vijf geholpen heeft alcohol in poeder om te zetten, heeft interesse getoond. Het poeder gaat dan iets meer dan 1,50 euro kosten. De accijns is laag, omdat de alcohol in poedervorm verkocht wordt.

Directeur Wim van Dalen van de stichting alcoholpreventie is geen voorstander van nieuwe alcoholische producten, maar hij denkt niet dat het storm zal lopen: "Poeder klinkt niet aantrekkelijk voor een drankje." Hij voorziet wel eventuele moeilijkheden met de Drank- en Horecawet: "in poedervorm valt het niet onder deze wet, maar verdund wèl". Dat zou betekenen dat iedereen het poeder dan kan kopen.

Etiket

Een woordvoerder van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wijst behalve op de Drank- en Horecawet ook op de Warenwet. Daarin staat dat op het etiket vermeld moet worden wat schadelijk kan zijn voor een consument, in dit geval de alcohol. Vooralsnog onderneemt het ministerie geen actie.

In 1999 waren alcoholische ijsjes een kortstondige hype in Nederland.

Aanbevolen artikelen