AMSTERDAM - Onderzoekers van Wageningen Universiteit, Unilever en Akzo Nobel hebben een nieuwe manier gevonden om bloedarmoede bij kinderen in ontwikkelingslanden te bestrijden.

In deze landen lijdt volgens hen de helft van alle jonge kinderen aan bloedarmoede die vooral wordt veroorzaakt door een gebrek aan ijzer. Vrijdag worden de resultaten van het onderzoek gepubliceerd in het Britse medische tijdschrift The Lancet.

Eenzijdig voedsel dat voornamelijk is gebaseerd op granen is veelal de oorzaak van ijzergebrek. Het lichaam neemt slechts vijf procent van alle ijzer uit plantaardig voedsel op. Daarom wordt aan meel sinds 1990 ijzerpoeder toegevoegd. De onderzoekers vermoedden echter dat ook dit niet werkte omdat ook het ijzerpoeder niet voldoende door het lichaam wordt opgenomen.

Organisch jasje

Zij gebruikten daarom een door Akzo ontwikkeld ijzer dat is 'verpakt in een organisch jasje'. Dat jasje beschermt het ijzer in de maagzuren en komt vrij als het in de minder zure dunne darm terechtkomt. In plaats van meel gebruikten zij maïs- en tarwepoeder, waardoor het ijzer nog beter door het lichaam wordt opgenomen.

De onderzoekers gaven 516 Keniaanse schoolkinderen vijf maanden lang iedere dag pap. Bij kinderen die de pap met het verpakte ijzer aten daalde de bloedarmoede met 89 procent. Bij kinderen die pap aten met het 'gewone' ijzerpoeder en bij kinderen die pap zonder toegevoegd ijzer aten gebeurde niets.

De wetenschappers verwachten dat hun ontdekking leidt tot aanpassingen in de richtlijnen en wetgeving voor voedselverrijking in ontwikkelingslanden.