NIJMEGEN - De afgelopen zeven maanden hebben 315 patiënten in het UMC St Radboud een succesvolle hartoperatie ondergaan. De resultaten die het hartcentrum sinds de herstart op 2 oktober boekt, zijn donderdag door het ziekenhuis bekendgemaakt.

Slechts twee patiënten zijn overleden, van wie één een hoogbejaarde man met uiteenlopende aandoeningen was.

Het goede resultaat is het gevolg van ingrijpende wijzigingen in de organisatie van het hartlongcentrum. In de periode mei-september 2006 werden de hartoperaties tijdelijk stilgelegd nadat was gebleken dat in 2004 aanzienlijk meer hartchirurgische patïenten dan gemiddeld waren overleden na een operatie.

Risicogroepen

Ziekenhuizen gebruiken om hun resultaten te meten de zogenoemde Euroscore, een tabel die het aantal te verwachten sterfgevallen op basis van risicogroepen aangeeft. Het hartlongcentrum van het UMC had volgens Euroscore 13 patiënten kunnen verliezen.

Afdelingshoofd prof. Henry van Swieten is dan ook uiterst tevreden met de resultaten sinds oktober, zei hij woensdagmorgen.

Communicatie

Van Swieten is een van de nieuwe leidinggevenden binnen het hartlongcentrum. "Er werkten hier allemaal goede mensen in een prima centrum. Maar er was geen eenheid en geen communicatie. Niemand had kunnen presteren onder de omstandigheden van vroeger", aldus de Amsterdamse hartchirurg Leon Eijsman. Hij is speciaal aangetrokken om het centrum te reorganiseren.

Prestatie

Volgens de patiëntenorganisatie Hartpatiënten Nederland behoort het UMC sinds de herstart weer tot de beste hartcentra van Nederland. Een woordvoerder van de organisatie noemt dat een geweldige prestatie, aangezien het ziekenhuis door de tijdelijke sluiting, afgedwongen door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), een enorme imagoschade opliep.

Aandacht

Hartpatiënten Nederland roemt vooral de sterk verbeterde aandacht voor de patiënt. De Cliëntenraad Academische Ziekenhuizen (CRAZ) waarschuwt dat het hartlongcentrum niet opnieuw een 'ivoren toren' moet worden.

"Communicatie naar de patiënt en zijn familie is de achilleshiel van het ziekenhuis", aldus de CRAZ.