DEN BOSCH - Onder de overdadige schilderijen van de wereldberoemde Nederlandse schilder Jeroen Bosch (circa 1450-1516) gaan waarschijnlijk nog veel meer details schuil.

Onderzoeker Jos Koldeweij van de Radboud Universiteit in Nijmegen zegt dat op basis van nieuwe infraroodopnamen die de tekeningen onder het Brugse drieluik het Laatste Oordeel hebben blootgelegd.

De prille resultaten van het onderzoek met de nieuwste fototechnieken worden donderdagavond gepresenteerd op een prestigieus congres over Jeroen Bosch in zijn thuisstad Den Bosch. Het is de bedoeling dat uiteindelijk alle authentieke werken met deze nieuwe methode worden geanalyseerd, verklaarde Koldeweij over de opzet. Bijzonder is dat grote oppervlakten ineens kunnen worden geanalyseerd.

In de ondertekeningen ligt mogelijk een schat aan informatie verborgen over de al veelbeschreven schilder. Koldeweij denkt bijvoorbeeld te kunnen onderscheiden wat Bosch zelf heeft getekend en geschilderd en wat zijn naaste medewerkers hebben gemaakt. Hij hoopt uit te kunnen leggen waarom veel details in de tekeningen uit het eindresultaat zijn weggelaten.

Overdaad

Het bestudeerde paneel komt wellicht uit het atelier van Bosch maar is zeker niet door hem zelf geschilderd. Het schilderwerk toont echter de kenmerkende overdaad maar in de gevonden tekening kwamen tientallen weggelaten details meer naar voren. "Het lijkt wel of degene die het schilderde vond dat de overvloed van objecten, personages, monsters en gedrochten echt teveel werd om het geheel nog goed te kunnen beoordelen" suggereert Koldeweij.

Het onderzoek is een samenwerking tussen de Nijmeegse en Leidse Universiteit en het recent geopende Jheronimus Bosch Art Center in Den Bosch. Het vijfjaarlijkse congres in Den Bosch duurt nog tot en met vrijdag en telt tientallen, vooral buitenlandse sprekers.