AMSTERDAM - In de VS is vanaf half juli een pil verkrijgbaar die de menstruatie stopzet. RTL Nieuws meldt dat het Amerikaanse ministerie van Gezondheid heeft verklaard dat de pil niet schadelijk is voor de gezondheid.

De Lybrel, zoals het nieuwe anticonceptiemiddel zal gaan heten, moet volgens Amerikaanse media een miljardenomzet gaan genereren. De Nederlandse consument kan de pil naar alle waarschijnlijkheid in de zomer van 2008 verwachten.

Werk

De fabrikanten van de pil prijzen hun uitvinding om zijn economische voordelen. Een recent grootscheeps onderzoek in Canada wees uit dat vrouwen met veel menstruatieklachten 1700 dollar per jaar mislopen aan inkomsten, omdat ze tijdens hun zwaarste week van de maand niet in staat zijn om te werken.

Enkele weken geleden schreef de New York Times een artikel over de nieuwe pil. Daarin werd duidelijk dat veel vrouwen niet zitten te wachten op deze 'revolutionaire uitvinding'. Veel vrouwen vinden de menstruatie horen bij het lichaam. Het geeft ze ook maandelijks de bevestiging dat ze niet zwanger zijn.

Wetenschappers

Ook wetenschappers zijn sceptisch over de Lybrel. Het natuurlijk proces van het lichaam wordt langdurig stopzet en de effecten daarvan zijn nog niet bekend, meldt de Times.