AMSTERDAM - Artsen bieden stervende patiënten te vroeg palliatieve sedatie aan in plaats van de mogelijkheid van euthanasie. Dat zegt voorzitter van de vijf Regionale Toetsingscommissies euthanasie Reina de Vries woensdag in de Volkskrant. De commissies publiceren woensdag hun jaarverslag.

Bij palliatieve sedatie worden terminale patiënten in slaap gebracht en krijgen ze geen eten en drinken meer. Deze optie is volgens De Vries alleen bedoeld voor patiënten met een zeer korte levensverwachting, ten hoogste één of twee weken.

Artsen zouden patiënten met een langere levensverwachting, bijvoorbeeld van enkele maanden, ook palliatieve sedatie aanbieden. Dat zou een manier kunnen zijn om de administratieve rompslomp die de meldingsplicht bij euthanasie met zich meebrengt, te ontlopen.

Schatting

Euthanasie was in 2001 de doodsoorzaak in 2,6 procent van alle sterfgevallen. Dat percentage was in 2005 gezakt naar 1,7 procent. Het aantal sterfgevallen door palliatieve sedatie steeg tegelijkertijd naar 8,2 procent in 2005. Dat cijfer is een schatting, omdat een arts niet wettelijk verplicht is hier melding van te maken.

De Vries zegt niet dat artsen daarom voor palliatieve sedatie kiezen. "Waar het om gaat, is dat het niet medisch-professioneel is om iemand met een lange levensverwachting in slaap te brengen en geen eten en drinken meer te geven", zegt de voorzitter van de toetsingscommissies. Volgens haar is dit 'gewoon euthanasie met andere middelen'.