CHICAGO - Het medicijn Avandia tegen diabetes type II verhoogt het risico op een hartaanval aanzienlijk. Dat blijkt uit een onderzoek dat maandag in het medische tijdschrift New England Journal of Medicine is verschenen.

Avandia is een medicijn tegen een vorm van diabetes veroorzaakt door overgewicht. Het middel wordt ook in Nederland voorgeschreven door artsen. Volgens de studie hebben mensen die het medicijn slikken 43 procent meer kans om een hartaanval te krijgen.

Voordelen

Producent van Avandia, ook bekend onder de naam rosiglitazone, is GlaxoSmithKline. Het Britse farmaciebedrijf zegt dat het absoluut niet met de onderzoeksresultaten eens is. Volgens het bedrijf wegen de voordelen van het medicijn op tegen de nadelen. Het spreekt van onvolledig bewijs en een slechte opzet van het onderzoek.

Bloedsuikerspiegel

Avandia helpt het bloedsuikerspiegel binnen veilige marges te houden. Op die manier wordt schade aan bijvoorbeeld nieren of ogen voorkomen. De omzet van het middel bedraagt jaarlijks ongeveer 3 miljard euro.

Overigens stellen de onderzoekers dat gebruikers van het middel niet van de ene op de andere dag moeten stoppen met slikken. Zij adviseren mensen eerst contact op te nemen met hun dokter.