NIJMEGEN - Artsen van het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen beginnen maandag met digitale besprekingen van borstkankerpatiënten van collega's over de grens in Duitsland. Het UMC noemt de digitale teleconsultatie een mijlpaal in de grensoverschrijdende patiëntenzorg.

Het UMC levert al ruim een jaar zorg aan Duitse borstkankerpatiënten. Deze vrouwen zijn onder behandeling in ziekenhuizen in Kleve, Goch, Moers of Duisburg-Rheinhausen.

Dichterbij

In hun eigen land zouden ze zo'n 100 kilometer moeten reizen om specialistische zorg te krijgen, terwijl het Nederlandse UMC veel dichterbij is. De Nijmeegse afdeling radiotherapie, onderdeel van het BrustkrebsZentrum, is door de Duitse inspectie voor de gezondheidszorg zeer positief beoordeeld aldus een woordvoerster van het UMC.

Tot nu toe reisden Duitse en Nederlandse specialisten steeds heen en weer voor patiëntbesprekingen. Dat kostte erg veel tijd.

Nu nemen artsen van het Radboudziekenhuis op afstand deel aan de bespreking in één van de Duitse ziekenhuizen. Nederlandse artsen hebben er voor gezorgd dat hun spreek- en schrijfvaardigheid in de Duitse taal ruim voldoende is, zegt een woordvoerster van het UMC.

Netwerk

Via het speciaal voor artsenbesprekingen beveiligde netwerk kunnen röntgenfoto's, CT-scans, mammogrammen en behandelplannen worden uitgewisseld. Patiënten van het BrustkrebsZentrum krijgen binnen een dag te horen wat er aan de hand is bij een vermoeden van borstkanker. Dat is in Duitsland, anders dan in Nederland, nog hoogst ongebruikelijk.

Het ontwikkelen van het beveiligde netwerk is mede gefinancierd door de ministeries van Volksgezondheid aan beide zijden van de grens. Verwacht wordt dat binnenkort ook andere medische specialisaties van deze mogelijkheid gebruik gaan maken. Het UMC werkt onder meer op het gebied van de traumatologie ook intensief met Duitse ziekenhuizen samen.