MIAMI - De zandstranden in en bij de Amerikaanse badplaats Miami-Beach dreigen te verdwijnen. Dit meldde woensdag het Amerikaanse dagblad The Christian Science Monitor. De stad en regio moeten zand gaan importeren om het strand op peil te houden.

Badgasten en andere toeristen uit heel de wereld zijn jaarlijks goed voor bijna 3,5 miljard euro aan inkomsten. De stranden vormen voorts een buffer tegen orkanen en de zee. Maar het zand langs de kust moet telkens opgehoogd en dat kan niet langer door eenvoudig zand van de zeebodem verderop naar de oever te pompen.

Koraalriffen

Dat doen de autoriteiten in Miami al dertig jaar en de grenzen van deze werkwijze zijn volgens deskundigen in zicht. Een van de redenen om op te houden met het wegpompen van zand van de zeebodem vormt de serie kwetsbare koraalriffen die evenwijdig aan de kust van Florida liggen. "Het strand is bijna op," aldus Brian Flynn, een milieuambtenaar in het district Miami-Dade. "Wij zijn de eersten die zonder zand komen te zitten maar Broward volgt ons op de voet." Het graafschap of district Broward ligt ook aan de kust, pal ten noorden van Miami-Dade.

Wet

De autoriteiten zoeken naar exporteurs van zand en tal van landen in het Caribische gebied en Midden-Amerika hebben hopen zand aangeboden. De federale wet eist echter dat eerst Amerikaanse bronnen worden aangeboord, maar zuidelijk Florida hoopt dat dit obstakel snel kan worden weggenomen.

Ze hopen op toestemming zand te importeren en het strand aan te vullen met de waardevolle grondstof uit onder meer de Bahamas, de Dominicaanse Republiek, de Turks en Caicos-Eilanden en Mexico.

Geld speelt geen rol voor de gemeenten langs de toeristische kust. Iedere dollar die zij in het strand steken levert volgens onderzoeken zeker 7 dollar op. Het strand is een goudmijntje en beschermt tegen noodweer vanuit zee. Maar het is volgens plaatselijke politici en deskundigen alleen nog wel zaak ervoor te zorgen dat de verschillende overheden samenwerken en hetzelfde bij Florida's zuidoostkust passende zand uitzoeken.