WAGENINGEN - Koeien en varkens groeien beter als zij een kruidenmengsel van knoflook, anijs, venkel, gember en basilicum door hun voer krijgen. De algehele weerstand van de kip verbetert ook door een vleugje knoflook in het graan.

En kaneel bestrijdt de ernstige en besmettelijke kippenziekte histomonas.

Biologische boeren zijn ervan overtuigd dat allerlei kruidenmiddelen en natuurlijke preparaten hun dieren gezonder en vitaler houden. Het Wageningse instituut voor voedelveiligheid RIKILT is nu begonnen met het zoeken naar wetenschappelijk bewijs voor deze overtuiging. De uitkomst van het project Fyto-V wordt eind dit jaar verwacht, aldus een woordvoerder van de Wageningen Universiteit.

Verboden

De EU heeft het gebruik van antibiotica als groeibevorderaar vorig jaar verboden. Biologische boeren gebruikten deze chemische middelen al vrijwel niet. Omdat nu alle boeren alternatieven moeten gebruiken voor het welzijn van hun dieren, zijn de kruidenmiddelen in de belangstelling komen te staan.

Populair

Wageningse onderzoekers hebben ongeveer zestig middeltjes en preparaten voor allerlei diersoorten verzameld. Sommige kruidenextracten zijn ook populair onder mensen die homeopatische middelen gebruiken. Zo is er een valeriaan-passiflorapilletje voor nerveuze kippen.

Ook de bekende verzachtende calendulazalf en de arnicazalf tegen stijve spieren blijkt voor koeien en varkens te bestaan.

Weerstand

De wetenschappers willen weten of het slikken van kruidenmiddelen een preventieve werking heeft. Zo zou de weerstand van dieren tegen ziektes toenemen als zij voer met kruiden eten.

De onderzoekers verwachten dat zij een lijst kunnen aanleggen van werkzame kruidenpreparaten.