UTRECHT - De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) wil patiënten de mogelijkheid van een medische nulmeting gaan aanbieden. Op basis daarvan krijgt de patiënt een beeld van zijn fysieke gesteldheid, eventuele medische risico's en wat daaraan kan worden gedaan.

Met het voornemen bindt de LHV de strijd aan met de wildgroei aan zelftests.

Medio dit jaar hoopt de LHV uitgewerkte plannen voor te leggen aan minister Ab Klink (Volksgezondheid) en de zorgverzekeraars. Dat maakte een woordvoerder van de huisartsenvereniging dinsdag bekend naar aanleiding van berichtgeving in het AD.

Zelftests

De huisartsen zijn niet blij met de medische zelftests, die vrij verkrijgbaar zijn. Mensen kunnen zich thuis testen op onder meer cholesterolgehalte, suikerziekte of prostaatkanker. Volgens de LHV bieden de tests slechts schijnzekerheid en leiden ze tot extra kosten: eerst de aanschaf van de test en vervolgens het bezoek aan de huisarts.

"We zetten een stapje terug door mensen op een meer wetenschappelijke basis te onderzoeken. Je gaat alleen op kanker of diabetes testen als er een medische grond voor is", aldus de woordvoerder. De LHV wil dat de patiënt in samenspraak met de huisarts tot een idee komt welke risicofactoren hij of zij heeft. "Vervolgens bied je ze een afgewogen pakket aan preventieve maatregelen aan. Je moet je focussen op onderzoeken die er toe doen", zei de woordvoerder.