UTRECHT - Vrouwen die zes weken zwanger zijn, kunnen via een test achter het geslacht van de baby komen. De zogeheten Early Gender Test is sinds vrijdag te verkrijgen bij de Genderkliniek Nederland.

Bert van Delen, de man achter de Utrechtse kliniek die negen jaar geleden werd gesloten, heeft dat bekendgemaakt. Enige druppels bloed zijn voldoende om het geslacht te bepalen.

De bloedmonsters worden in de Verenigde Staten geanalyseerd. Binnen een week krijgen de vrouwen de uitslag te horen.

DNA

Tijdens de zwangerschap gaan er kleine hoeveelheden dna van de baby naar het bloed van de aanstaande moeder. Via haar bloed wordt dus het dna van de baby gecontroleerd.

Als er dna van een y-chromosoom wordt ontdekt, zal de foetus een jongen worden. Ontbreekt dat, dan wordt het een meisje. Van Delen zegt dat de test, die 182,50 euro kost, 99 procent zekerheid biedt.

Rel

Van Delen werkt na de sluiting van de kliniek in Utrecht in Antwerpen en Londen. Wel geeft hij in Utrecht nog adviezen aan paren.

"De test is in Amerika al enige tijd op de markt en heeft in Engeland al voor een rel gezorgd. De analyse zou ook in Nederland mogen plaatsvinden maar in de Verenigde Staten is dat goedkoper."

Sluiting

Enige jaren na de sluiting wilde Van Delen zijn Nederlandse kliniek heropenen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg voorkwam dat. Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft zich altijd op het standpunt gesteld dat geslachtskeuze om niet-medische redenen verboden is.

Dragers van een erfelijke ziekte, die bijvoorbeeld alleen op jongens overgaat, mogen wel gebruikmaken van gendertechnieken.

Vrijuit

Van Delen gaat onverstoorbaar door. "Er was een tijd dat mensen vrijuit over hun kinderwens durfden te praten", meldt hij op zijn website.

"Dat koningshuizen uitzagen naar een mannelijke troonopvolger en op verjaardagen openlijk de specifieke kinderwens werd uitgesproken. In een land waar artsen met het grootste gemak over leven en dood beslissen is het toch wel kleinburgerlijk om van geslachtskeuzebepaling zo'n issue te maken."