NIJMEGEN - Er moet een open competitie komen voor steden die menen dat zij aanspraak kunnen maken op de vestiging van een Nationaal Historisch Museum. De keuze die minister Ronald Plasterk van Cultuur heeft gemaakt voor Den Haag, Amsterdam en Arnhem is tamelijk arbitrair.

Dat schrijft burgemeester Thom de Graaf van Nijmegen in een brief die hij vrijdagmiddag heeft verstuurd aan Plasterk. De Graaf meende dat het al vanzelfsprekend, hoewel niet beargumenteerd was dat zo'n museum in Den Haag zou komen.

Hij was dan ook verbaasd toen de minister Amsterdam en Arnhem ook aanwees als mogelijke vestigingslocaties. "Dat was een verder ongemotiveerde selectie", aldus De Graaf, die zijn eigen gemeente alvast aanmeldt voor de gewenste competitie.

Kans

De Graaf vindt dat de minister alle steden die een aantoonbaar iets historisch hebben de kans moet geven zich aan te melden. Het is volgens De Graaf een zinvolle overweging dat mogelijke vestigingslocaties in elk geval al instellingen of activiteiten moeten hebben die iets vertellen over de geschiedenis van Nederland.

Maar dat daar meer dan drie geselecteerde plaatsen aanspraak op kunnen maken, blijkt volgens hem al uit de aanmelding van Utrecht.

Oudste stad

Nijmegen is in de ogen van de burgemeester een goede kanshebber, omdat het de oudste stad van Nederland is. "De stad was belangrijk in het rijk van Karel de Grote, had een bloeiende middeleeuwse samenleving en was de plaats van de betekenisvolle Vrede van Nijmegen. Ook in de geschiedenis van de vorige eeuw nam Nijmegen een belangrijke plaats in", aldus De Graaf.