PEKING - Chinese experts hebben achterhaald wat de "mysterieuze varkensziekte" is die in het zuiden van het land al aan vele honderen varkens het leven heeft gekost.

Volgens het Chinese persbureau Xinhua gaat het om de zogeheten blauwoorziekte, die al sinds het midden van de jaren negentig voorkomt in vooral de provincie Guangdong (Kanton).

Volgens de Chinese overheid zijn er vaccins voorhanden die nu snel zullen worden ingezet. De vrees bestond voor de uitbraak van een tot dusver onbekende ziekte of bijvoorbeeld een nieuwe vorm van varkenspest. Veel dode varkens werden de afgelopen weken in de rivier gegooid, waardoor de ziekte zich rapper leek te verspreiden.

SARS

Guangdong was eerder de bron van een wereldwijde besmetting van de longziekte SARS. Daarom was er nu vrees voor een mogelijk nieuwe besmettingshaard van een ziekte die ook voor mensen gevaarlijk zou kunnen zijn.

Volgens het Nederlandse ministerie van Landbouw lijkt het in China nu te gaan om een combinatie van Porcine Reproductive and Respiratory Syndrome (PRRS), dat wel blauwoorziekte wordt genoemd, en vermoedelijk klassieke varkenspest, omdat PRRS waarschijnlijk niet verantwoordelijk was voor het hoge aantal dode dieren. Mensen lopen geen gevaar.