LEIDEN - De botten van een duizenden jaren oude dodo die vorig jaar in Mauritius zijn ontdekt, worden vrijdag gepresenteerd in museum Naturalis in Leiden. Dat maakte een woordvoerder van dit nationaal natuurhistorisch museum donderdag bekend.

De snavel, beenbotten, onderdelen van de heup, teenbotjes en wervels van de uitgestorven loopvogel zijn 3000 tot 5000 jaar oud.

De presentatie van de botten valt samen met een internationaal symposium over de voortgang van het onderzoek naar het dodo-massagraf op het eiland Mauritius, dat in de Indische Oceaan ligt.

Dit massagraf is een van de grootste natuurlijke graven ter wereld en werd ontdekt door Nederlandse onderzoekers.

Botten

De botten die in Naturalis worden gepresenteerd vormen geen geheel. Daarom heeft het museum een tekening op ware grootte gemaakt van de vogel, waarop de botten liggen. Vanaf zaterdag kunnen bezoekers de dodo-botten zien.

Binnenkort gaan onderzoekers opnieuw op expeditie naar Mauritius. Daar denken ze nu complete dodoskeletten te ontdekken.

De vogel werd in de zeventiende eeuw uitgeroeid nadat de westerse mens voet aan land had gezet op het Afrikaanse eiland. De dodo kwam alleen op Mauritius voor.