AMSTERDAM - De Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD's) in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe doen deze zomer een onderzoek naar tekenbeten en de ziekte van Lyme. Dat meldt de GGD Friesland woensdag.

Het onderzoek moet inzicht geven in de risico's in de gebieden waar de meeste tekenbeten worden opgelopen en de gevolgen daarvan voor de gezondheid.

Via zestig huisartsen in de drie noordelijke provincies worden 420 patiënten gevraagd deel te nemen aan het onderzoek. Mensen die een tekenbeet hebben opgelopen en de teek zelf worden onderzocht op de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt.

Informatie

Door bloedonderzoek en een vragenlijst verzamelt de GGD informatie over de opgelopen tekenbeet, lichamelijke klachten en wat mensen weten over de gevolgen van een tekenbeet.

De beet van een teek die besmet is met de Borrelia-bacterie kan bij mensen de ziekte van Lyme veroorzaken. De ziekte kan het zenuwstelsel aantasten en gewrichtsontstekingen en hartaandoeningen veroorzaken.

Resultaten

Met een antibioticumkuur is de ziekte vaak goed te behandelen. De resultaten van het onderzoek zijn volgens de GGD volgend voorjaar beschikbaar.