DE BILT - Een zachte winter zoals dit jaar, de zachtste ooit, staat model voor onze winters van de toekomst. Dit meldde het nationale instituut voor weer en klimaat, het KNMI, woensdag dankzij nieuwe klimaatmodelresultaten.

De resultaten laten zien dat klimaatverandering door een toename van broeikasgassen al het duidelijkst zichtbaar is in subtropische gebieden, bijvoorbeeld iets ten zuiden van de Middellandse Zee, en rond de Noordpool aan het smeltende zeeijs.

Ook West-Europa warmt duidelijk op. De nieuwe berekeningen laten in de winter vooral een duidelijke opwarming zien door sterkere westenwinden. Ook afgelopen winter was dat al zo.

Opwarming

Maar de liefhebbers van vorst hoeven nog niet te wanhopen. "Toch kan er ook nog een koude winter komen. In Nederland is pas in 2020 de opwarming zo sterk dat het de natuurlijke klimaatschommelingen overstijgt", stelt het KNMI.

Deskundigen van het KNMI en de Universiteit Utrecht hebben de modelberekeningen uitgevoerd in samenwerking met het rekencentrum SARA in Amsterdam en met behulp van Europese supercomputers. In het zogenoemde ESSENCE-project is met een klimaatmodel liefst zeventien keer het klimaat van 1950 tot het jaar 2010 gesimuleerd.

Het gemiddelde van deze berekeningen, waaruit de natuurlijke variaties of grillen zijn gefilterd, toont de klimaatverandering door de toename van broeikasgassen.

Hittegolven

Het grote aantal berekeningen levert verder een nauwkeuriger inschatting van de verandering in extremen op dan bij eerdere simulaties. "Hittegolven en zware neerslag zullen vaker voorkomen, extreme koude minder vaak."

Maar of ook zware stormen in kracht toenemen, is nog altijd niet duidelijk, stelt het KNMI.