JERUZALEM - Een Israëlische archeoloog heeft het graf ontdekt van Herodes, de vazalkoning van de Romeinen in Judea die heerste ten tijde van de geboorte van Jezus. Dat heeft de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem maandagavond laten weten.

Bekijk video

De vondst is gedaan in Herodium, een afgevlakte heuveltop in de woestijn 12 kilometer ten zuiden van Jeruzalem. Herodes liet er ooit een paleis bouwen en zijn graf werd daar onlangs ontdekt door Ehud Netzer, een beroemde archeoloog die veel opgravingen heeft gedaan bij Herodium.

Sarcofaag

In het graf is een sarcofaag gevonden die "in honderden stukken is gebroken", aldus Netzer. De archeoloog vermoedt dat de kist is vernield tijdens de eerste opstand van de Joden tegen de Romeinen, tussen 66 en 72 na Christus. In de vernielde kist lagen de vermoedelijke overblijfselen van Herodes' lichaam.

Volgens Netzer is er geen twijfel mogelijk over de ontdekking, zo zei hij dinsdag tijdens een persconferentie.

Bewijs

De opgravingen zijn gedaan in Palestijns gebied. Een bestuurder van de nabijgelegen Joodse nederzetting Gush Etzion sprak op de Israëlische legerradio van "nieuw bewijs voor de historische band van het Joodse volk" met de plaats. Hij riep zijn regering op de heuvel te benoemen tot "nationale en religieuze locatie".

De Palestijnse minister van Toerisme Khulud Dwaibess zei dat Palestijnse archeologen de vondst gaan onderzoeken.

Angst

Herodes werd circa 40 voor Christus aangesteld door de Senaat in Rome als 'Koning van de Joden'. Volgens het evangelie van Mattheus liet Herodes alle in en rondom Bethlehem geboren jongetjes tot twee jaar ombrengen uit angst voor de toekomstige koning die zich onder hen zou bevinden.

Jozef, Maria en hun pasgeboren kindje Jezus wisten echter tijdig te ontsnappen naar Egypte.