PETTEN - Nuclear Research and consultancy Group (NRG) heeft maandag de nucleaire onderzoeksreactor in Petten stilgelegd wegens lekkage in een leiding. Dit zei een woordvoerder van het bedrijf. Volgens haar is de veiligheid op geen enkele manier in het geding.

De lekkage heeft zich voorgedaan in een zogenoemde drukvereffeningsleiding, die volgens de woordvoerder pas een functie krijgt bij een ongeval in de reactor. Medewerkers zagen maandagmorgen tijdens de reguliere wachtronde druppeltjes uit de leiding lekken. Vervolgens werd de reactor stilgelegd.

Oorzaak

Volgens de woordvoerder heeft NRG onderzoek ingesteld naar de precieze oorzaak van de lekkage. Hoewel voor de lekkage geen meldingsplicht bestaat, heeft het bedrijf de Kernfysische Dienst van het ministerie van VROM geïnformeerd. De reactor is naar verwachting enkele dagen buiten gebruik.

NRG bestraalt in de onderzoeksreactor onder meer materialen voor medische isotopenproductie. De levering hiervan loopt voorlopig geen vertraging op, aldus het bedrijf.