AMSTERDAM - Het risico van cholera-infecties wordt groter door de klimaatveranderingen. Dat schrijven de wetenschappers M.A. Muijsken en H.J. Menger in de laatste uitgave van het Infectie Bulletin. De cholerabacterie, vibrio cholerae, vermenigvuldigt zich het snelst bij warm weer.

Door de klimaatveranderingen worden steeds hogere temperaturen verwacht.

Met het oog op de berichten over het broeikaseffect moet rekening worden gehouden met een temperatuurstijging van het oppervlaktewater en dus met een toename van cholera-infecties, stellen Muijsken en Menger. Cholera is de laatste jaren uitsluitend een importziekte geweest.

Aanleiding

De aanleiding van het onderzoek was de ziekenhuisopname van een 72-jarige man vorig jaar augustus. Hij bleek cholera te hebben. De bacterie zou hij hebben opgelopen bij het bereiden van IJsselmeerpaling.

Een week eerder was ook in Zweden bij drie patiënten cholera geconstateerd. In september werd gemeld dat bij Duitse badgasten die in de Oostzee hadden gezwommen eenzelfde diagnose was gesteld. Enkele weken later raakten drie Nederlandse patiënten besmet met de bacterie na zwemmen in de Oosterschelde.

Hygiëne

De ziekte wordt overgebracht via besmet water. Zo wordt de bacterie veelal doorgegeven via rauwe vis of met besmet water gewassen salade. De symptomen van iemand met cholera zijn ernstige diarree en uitdroging. De ziekte kan worden voorkomen door goede hygiëne. Zo helpt het om regelmatig de handen te wassen.

Het Infectie Bulletin is een uitgave van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.