BILTHOVEN - Artsen verwachten dat er in Nederland de komende jaren meer besmettingen met een cholerabacterie zullen optreden. De temperatuurstijging van het oppervlaktewater zorgt er voor dat de bacterie Vibrio cholerae zich vermenigvuldigt.

De artsen M. Muijsken en H. Menger schrijven dat in het Infectieziekten Bulletin, een uitgave van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Aanleiding tot de publicatie was de ziekenhuisopname van een 72-jarige man vorig jaar zomer. Het was de eerste keer in twaalf jaar dat in Nederland een dergelijke besmetting was gesignaleerd.

Paling

De artsen nemen aan dat de man besmet was geraakt nadat hij IJsselmeerpaling had schoongemaakt. Vanwege zijn slechte ogen hanteerde hij het mes niet meer en beperkte hij zich tot het met de borstel uitboenen van de buikholtes.

Waarschijnlijk heeft hij zich daarna via zijn handen besmet. Hij werd opgenomen wegens koorts met onbekende oorzaak maar herstelde snel na een antibioticakuur.

Een week eerder waren in het zuid-oosten van Zweden drie mensen ziek geworden van de bacterie na het zwemmen in de Baltische Zee. De Vibrio cholerae had zich genesteld in wondjes. In watermonsters was de bacterie eveneens aangetroffen.