NIJMEGEN - Talkpoeder kan veilig worden ingezet om mensen met longkanker te verlossen van vocht in de borstholte. Deze methode werd al langer gebruikt, maar nieuw onderzoek van wetenschapper Julius Janssen toont aan dat het middel ook veilig is.

Voorwaarde is dat de poederdeeltjes niet te klein zijn.

Janssen publiceert zijn onderzoek zaterdag in het medische tijdschrift The Lancet, zo liet het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen vrijdag weten. Janssen is als longarts aan het ziekenhuis verbonden.

Beschikbaar

Talkpoeder blijkt niet alleen een veilig middel, maar ook een goedkoop medicijn. Bovendien is de stof overal beschikbaar, waardoor volgens Janssen wereldwijd duizenden mensen met longkanker gebaat zijn bij het medicijn.

Kwaadaardig vocht achter de longen wordt meestal veroorzaakt door longkanker, borstkanker of lymfklierkanker. In Nederland komen jaarlijks gemiddels 22.5000 nieuwe gevallen van deze typen kanker voor. Circa 4000 van deze patiënten ontwikkelen vocht in de borstholte, waardoor de longen worden samengedrukt en kortademigheid ontstaat.

Ruimte

Met de talkpoedertechniek laat men de longvliezen verkleven met de binnenkant van de borstwand, zodat er geen ruimte meer is voor het vocht.

Complicaties

Geruime tijd werden de complicaties die na toedienen van het talk ontstonden, aan het witte poeder toegeschreven. Uit het onderzoek van Janssen is echter gebleken dat talkpoeder een veilig medicijn is, zolang de diameter van de poederdeeltjes niet kleiner is dan 0,0025 mm (25 miljoenste meter).