EDINBURGH - Het aantal mensen dat in een ziekenhuis overlijdt aan een hartaanval is de afgelopen zes jaar wereldwijd gehalveerd.

Dat blijkt uit een internationaal onderzoek, waarbij gekeken werd naar 45.000 patiënten in 14 landen die met een hartaanval in het ziekenhuis belandden.

De onderzoekers denken dat de verbeterde behandelmethoden substantieel hebben bijdragen aan de positieve ontwikkeling, zo meldden dinsdag verscheidene Amerikaanse en Europese kranten.

Adviezen

De afgelopen jaren hebben steeds meer ziekenhuizen de behandelmethoden van hartaanvallen gestandaardiseerd in overeenstemming met adviezen van cardiologen.

Volgens deze adviezen krijgen binnenkomende patiënten zo snel mogelijk een combinatie van onder meer bloedverdunners, bètablokkers, cholesterolverlagende medicijnen en ACE-remmers, die de pompfunctie van het hart verbeteren, toegediend. Daarnaast krijgen de meeste patiënten een dotterbehandeling.

Overlijden

De resultaten van het onderzoek verschijnen woensdag in The Journal of the American Medical Association.. Uit de gegevens die verscheidene co-auteurs verzamelden blijkt dat in 2005 4,6 procent van de patiënten die met een hartaanval in het ziekenhuis werden opgenomen daar overleed. In 1999 was dat nog 8,4 procent.

Ook het aantal mensen dat na een hartaanval hartfalen ontwikkelde viel met negen procentpunten naar 11 procent in 2005. Verder nam ook het aantal patiënten die een tweede hartaanval kreeg met de helft af.

Bij het onderzoek werden patiënten gevolgd die tussen juli 1999 en december 2005 werden opgenomen in ziekenhuizen in onder meer de VS, Argentinië, Australië, België, Frankrijk, Polen en Spanje. Zij werden gevolgd tot een half jaar na hun hartaanval.