AMSTERDAM - Vrouwen onderschatten massaal de gevaren van botontkalking. Twee van de drie weten niet dat de aandoening de kans op botbreuken verhoogt. Ruim de helft van de Nederlandse vrouwen op middelbare leeftijd is bang voor botontkalking.

Maar dat in Nederland elke zes minuten iemand een bot breekt doordat het is ontkalkt weten de meeste vrouwen niet.

Dat blijkt uit onderzoek van TNS Nipo onder vijfhonderd vrouwen tussen 20 en 65 jaar. De aandoening leeft niet echt bij jongere vrouwen. Als ze de 50 passeren, beginnen ze bang te worden. Van de vrouwen tussen 50 en 65 jaar geeft 53 procent aan bevreesd te zijn voor botontkalking.

Botbreuken

In Nederland hebben ongeveer 340 duizend vrouwen en 87 duizend mannen last van botontkalking. Mannen hebben van nature dikkere en langere botten. Daardoor lopen ze minder snel botbreuken op.

Bijna negentig procent van de vrouwen denkt dat elke zes uur een Nederlander een bot breekt als gevolg van botontkalking. In werkelijkheid is dit elke zes minuten. Dat zegt de opdrachtgever voor het onderzoek, The Alliance for Better Bone Health. Eén op de vijf vrouwen overlijdt na het breken van een heup binnen een jaar door botontkalking. Tachtig procent van de vrouwen weet dit niet.

Actie

Het onderzoek toont ook aan dat twee derde van de vrouwen tot 49 jaar geen actie onderneemt om de ontkalking tegen te gaan. Vrouwen boven de 50 doen dat meer. Bijna zestig procent begint dan op voeding, beweging en voldoende frisse lucht te letten.