AMERSFOORT - Ruim 50 procent van de volwassen astmapatiënten heeft de ziekte niet onder controle. Zij hebben daardoor last van benauwdheid, piepen op de borst en ze slapen slecht.

Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL). Het onderzoek wordt dinsdag op Wereld Astma gepubliceerd.

Het Astma Fonds zegt in een reactie op het onderzoek dat patiënten hun ziekte beter onder controle kunnen krijgen als de kwaliteit van de zorg wordt verbeterd. Sommige zorgverleners weten te weinig over astma. Ook krijgen patiënten vaak onvoldoende voorlichting over medicijnen of is er te weinig controle op het medicijngebruik.

Keurmerk

Het Astma Fonds pleit dan ook voor een keurmerk voor integrale astmazorg, gebaseerd op ervaringen van patiënten. Zo kunnen patiënten hun zorg daar halen waar anderen er positief over zijn.

Maandag bleek al uit een enquête op internet onder 500 Nederlandse astmapatiënten dat een kwart de ziekte slecht of zeer slecht onder controle heeft.

In Nederland kampen ruim 500.000 mensen met astma. Jaarlijks overlijden er gemiddeld 63 mensen aan een astma-aanval.