BRUSSEL - Nederland moet de Rotterdamse scheepslading maïs opsporen waarvan Greenpeace zaterdag heeft ontdekt dat er een illegale maïsvariant in vermengd is.

De maïs moet terug naar de Verenigde Staten. Een woordvoerder van de Europese Commissie heeft dit maandag gezegd in reactie op een oproep van Greenpeace.

Genetisch

De partij blijkt vermengd met illegale genetisch aangepaste maïssoorten. Onder de soorten bevond zich Herculex RW 59122. "Het Europees agentschap voor veilige voeding heeft op 2 april een positief advies gegeven over deze maïsvariant.

Maar zolang niet is gestemd over toelating in de EU, is de variant illegaal. De partij moet worden getraceerd en teruggestuurd", aldus een woordvoerder namens Europees Commissaris Markos Kyprianou (Gezondheid).

Uitzoeken

Nederland moet tevens de andere EU-landen en Brussel waarschuwen voor de partij maïs. Ook moeten de autoriteiten melden welke maatregelen zijn en worden genomen. Onder meer moet Nederland uitzoeken of een deel van de lading is gelost in Ierland, waarvan sprake zou zijn.

Greenpeace ontdekte in de maïs ook het legale Monsanto 863, dat volgens de milieuorganisatie echter aanzienlijke gezondheidsrisico's kan hebben.

Beorgd

Greenpeace had de zaak maandag per brief aangekaart bij de commissaris. De organisatie is bezorgd, omdat het al de vierde keer is in twee jaar dat illegale maïs Europa binnenkomt.

Bij een incident in april 2005 besloot de EU zelfs maandenlang de gehele maïsimport te stoppen. Een soortgelijke maatregel is nu niet gepland, aldus de Europese Commissie.

Trend

Greenpeace zegt blij te zijn met de snelle reactie van de Europese Commissie. Het ziet de ontdekking echter niet als een incident, maar vreest een trend. "Al bij het eerste monster dat we nemen, vinden we een illegale variant. Wij hebben het idee dat er meer aan de hand is", aldus een woordvoerster van Greenpeace Nederland.

De organisatie vermoedt dat de Voedsel- en Warenautoriteit veel minder proeven doet bij importladingen, wegens bezuinigingen.