LONDEN - Hersenaandoeningen zoals dementie of de ziekte van Alzheimer zijn gedeeltelijk omkeerbaar door het doen van oefeningen of het slikken van bepaalde medicijnen. Dat blijkt uit een onderzoek met proefdieren aan de technische universiteit van het Amerikaanse Massachusetts.

De meeste behandelingen van dementie zijn momenteel gericht op de vroege fases van de ziekte, maar uit het onderzoek dat in het blad Nature is gepubliceerd zou blijken ook vergaande hersenbeschadigingen gedeeltelijk kunnen worden teruggedraaid.

Muizen

De onderzoekers gebruikten genetisch gemanipuleerde muizen met een hersenaandoening. Voordat de ziekte bij de dieren werd 'geactiveerd' werden hen verscheidene trucjes geleerd. Zes weken nadat de dieren ziek waren gemaakt, konden de meeste muizen de trucjes niet meer herinneren. Enkele dieren werden vervolgens in een kooi gezet met "stimulerend" speelgoed.

Trucjes

Na enige tijd bleek dat de muizen opnieuw de trucjes konden herinneren en ook beter bleken dat de controlegroep in het leren van nieuwe dingen. Een andere groep zieke muizen kreeg het medicijn HDAC toegediend. Zij bleken na enige tijd over dezelfde mogelijkheden te beschikken als de muizen die door middel van speelgoed en dergelijke stimulansen hun hersenen weer hadden ontwikkeld.

Herinneringen

Een van de onderzoekers denkt dat mensen met een hersenaandoening hun geheugen niet 'verliezen' maar dat de herinneringen als gevolg van de ziekte niet toegankelijk zijn.