DEN HAAG - Voedselfabrikanten stoppen veel te veel zout in bijvoorbeeld kant-en-klaarmaaltijden, kaas en groenten uit blik of pot. Dat concludeert de Consumentenbond in een onderzoek dat donderdag wordt gepresenteerd. Minister Klink wil maatregelen.

Per jaar sterven ruim vijfduizend Nederlanders aan te veel zout. Volgens de norm mag iemand zes gram zout per dag, maar de Consumentenbond zegt dat het vrijwel onmogelijk is om die norm aan te houden.

In veel voeding zit al zo veel zout, dat zelfs bewuste eters de grens overschrijden. Op de verpakking van veel producten staat volgens de bond vaak niet eens vermeld hoeveel zout is verwerkt. De Consumentenbond roept fabrikanten op minder zout in producten te stoppen.

Klink

Minister Ab Klink van Volksgezondheid (CDA) liet op het symposium weten dat hij aan het eind van zijn regeerperiode een duidelijke vermindering wil zien van zowel het productie- als consumptieniveau van zout. Hij wil hiervoor afspraken maken met fabrikanten.

Ook volgens een nog lopend onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zou blijken dat de gemiddelde Nederlander dagelijks drie gram méér zout binnen krijgt dan de 'Richtlijn goede voeding' van de Gezondheidsraad voorschrijft.